Проф. Николай Радулов е бивш секретар на МВР (1997-1998) и

...
 Проф. Николай Радулов е бивш секретар на МВР (1997-1998) и
Коментари Харесай

С проверките на офшорки Борисов ще разчисти хора на Цветанов

 Проф. Николай Радулов е някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи (1997-1998) и специалист по национална сигурност. Той е професор в Нов български университет.

 

- Проверките по " Апартаментгейт " се точат повече от два месеца. Очаквате ли резултати по тях, т.е. да бъдат повдигнати обвинявания?

- Резултати при всички положения ще има. По-важното е да забележим какъв ще е резултатът. Защото, в случай че той е една индулгенция за по-нататъшно време, това е негативен резултат. Хората желаят да видят по какъв начин когато не може да се изясни едно положение, държавните институции вършат инспекция и стигат до заслужено умозаключение. През последните години държавните структури изгубиха доверието на хората, тъй като при всяка инспекция на явни благосъстояния се оказва, че напълно законно са ги придобили. Макар че приходите на тези хора са такива, че цялостен живот да не са ги харчили, отново не могат да придобият имуществата, които имат. Бащите им подарили пари, майките им имали жилища и ги прехвърляли... Историята на необяснимото замогване се трансферира на близки родственици и другари, които са дарявали. Забележете, че следствието стопира до проверяваното лице, а не до обвързваните лица, а е явно, че всеки, който е имал концепцията, че ще бъде проверяван, е направил по този начин, че най-малко официално да покаже източници на запас, които са обясними. Цветанов декларира, че всичко е законно - имал няколко луксозни жилището, заменил ги за един, в който няма нищо, и доплатил. При тази история обаче с шестте жилището, които се трансформираха в един първокласен, има доста неизяснени неща. Този, който правеше инспекцията, в последна сметка стана народен представител от ГЕРБ, определен от една машина, за която отговаряше Цветанов. 

- Главният прокурор изиска информация от службите за офшорни сметки и парцели в чужбина на лица, заемащи висши обществени длъжности. Ще бъдат ли открити нарушавания, съгласно вас?

- Несъмнено е, че ще има нарушавания, само че въпросът отново опира до обвързваните лица - близки познати, братовчеди, които никой не е виждал от години. Резултат от тези инспекции ще има, само че той евентуално ще е обвързван със остарели изследвания. Ще излязат да вземем за пример Баневи, ще излезе отново разследването  " Панамагейт ", в което се загатнаха няколко имена. Проблемът с тези сметки не е сложен за решаване. Ние сме член на едно общество, което в себе си е концентрирало информацията от 7000 банки в Европейски Съюз. То е проведено от данъчната организация на Швейцария. Така че остава единствено да попитаме.

- Ако службите имат сведения за данъчни закононарушения или пране на пари, за какво те към този момент не са предадени на прокуратурата, а би трябвало основният прокурор да ги изисква?

- Службите са инструмент на изпълнителната власт. Когато се появи тази информация, те не работят, както законите го изискват. Ако имат информация за обещано лице, че има сметка в някоя страна за 10 млн. лева и това не е обяснимо, те не го предават автоматизирано на КПКОНПИ. Председателят на ДАНС прави отчет до Министерския съвет и оттова му се споделя по какъв начин да постъпи. Въпреки че има законен път, по който да се работи, специфичните служби в България се задоволително реполитизирани, тъй че, когато възникне проблем, първо да се отнесат до изпълнителната власт. Това е по този начин, тъй като изпълнителната власт ги е назначила постоянно макар неналичието на съответните компетентности.

- Можем ли да кажем, че информацията, която службите ще предадат на прокуратурата, обществото няма да научи в цялостния й тип?

- Това ще е тази информация, която им е позволено да предадат. Те още веднъж ще отидат при министър-председателя и ще го попитат: " За този да даваме ли? "

- Да чакаме ли, че тези инспекции ще бъдат употребявани в компроматна война?

- Това е едно от упованията. Другото е обвързвано с ловката политическа природа на премиера. Аз съм сигурен, че когато той получи тази информация, няма да отдели политическия съперник от своите напълно, тъй като това би работило против него. Хората ще кажат, че КПКОНПИ, ДАНС работят против политическия съперник. Ако излезе информацията от работата на службите и бъде докладвана на основния прокурор, а той дължи на обществото да каже до каква степен е стигнала тази инспекция, ще има много шарена компания. В тази компания евентуално ще има хора от Българска социалистическа партия, дребните партии, от ГЕРБ, като най-вероятно тези хора от ГЕРБ ще са доближени до Цветан Цветанов. Вероятно Борисов ще позволи част от информацията да бъде обществено огласена и по този метод да развърже тази чистка, която даде обещание.

- Казвате, че до края на годината имотният указател в Гърция би трябвало да бъде наличен. Прогнозирате ли нов " Апартаментгейт ", само че принесен в прилежащата страна?

- Това, че ще има един указател, не води до нищо автоматизирано. Никой не пречи на управляващите да вършат инспекции на местата, за които знаят, че има българи. Например на о. Тасос, наемат един юрист, който да прави информации. При една такава инспекция ще видите какъв брой хора от общинската администрация имат жилища и къщи там. Аз знам някои имена, само че не е правилно да ги споделям, тъй като ще би трябвало да ги потвърждавам.

- Какви неточности допусна МВР при издирването на Стоян Зайков?

- Накрая би трябвало да се радваме, че не е имало трето ликвидиране. Виждате какъв брой куриозно става с тези случаи, че най-после сме щастливи, в случай че не е погубен някой служител на реда. В цялото следствие има доста неточности. Най-общо те се дължат на некадърно ръководство. И то е обвързвано с нещо, което е значимо за неприятната работа на Министерство на вътрешните работи - постепенната реполитизация на полицията. На всички основни места са назначени хора, които извършват това, което им каже изпълнителната власт, без да се замислят за своите права и отговорности и интереса на жителите. Когато приказваме за случая " Зайков ", имаме некадърно осъществена оперативно-издирвателна работа, която ръководещите на МВР се пробваха да заменят с чисто охранителна активност. Опитът за залавяне на Зайков ми изглеждаше като защита на мач. Много хора, КПП-та и в последна сметка, в случай че той самичък не се навре при някой от проверяващите, няма по какъв начин да го разкрият. Без мрежа от информатори се отделя огромен запас с нерешителен резултат. Видяхте какъв брой доста хора бяха съсредоточени там. Това е запас, който ще докара до големи дупки в бюджета на Министерство на вътрешните работи. Когато на министерството не му стига умствения и управническия потенциал да се ръководи повече от една обстановка, жителите губят при всички положения.

- Кой би трябвало да понесе отговорност за обгазените служители на реда с пикантен спрей и ранените деца от граната при демонстрацията на Министерство на вътрешните работи в Силистра?

- В първия случай с лютивия спрей видимо е отговорен началникът, който е разпоредил да се употребява. Който е чел закона за Министерство на вътрешните работи обаче знае, че когато става дума за потребление на помощни средства, трябва заповед. Химическите субстанции би трябвало да са категорично позволени от министъра на опазването на здравето. Никой не попита този спрей позволен ли е, тъй като той не е позволен. Има безпределно доста нарушавания в тези случаи на наказателния кодекс, на Наказателно-процесуален кодекс, на закона за Министерство на вътрешните работи и всички се вършат, че не знаят. По отношение на децата - необикновено неуместно е да ги вкараш в такава действителна обстановка. Не знам с каква цел е направено това. И за двата случая е отговорно неприятното ръководство. Гражданите си задават въпроса: няма ли този министър да подаде оставка?

- Предстои да бъде избран нов основен прокурор. Оптимист ли сте?

- Винаги съм оптимист във връзка с опцията да има един нов основен прокурор. Знаете поговорката, че новата метла мете по-добре. Но аз бях подобен оптимист и когато Сотир Цацаров зае поста, имах най-прекрасни усещане от неговата работа като началник на окръжния съд в Пловдив. За страдание по-скоро не видяхме някакви крути ограничения, каквито би трябвало основният прокурор да разпореди. Сега най-после на мандата си той направи нещо, което се приема добре от всички хора - тази поръка специфичните служби да показват доклад. Разбира се, единствено разпореждането не е задоволително, би трябвало да се ревизира по какъв начин върви осъществяването.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР